augustus
‘August: Osage County’ bewerkt tot Nederlandse familietragedie


August: Osage County, is het sterk geschreven stuk uit 2007 van de Amerikaanse Tracy Letts, over de ontbinding van een Iers-Amerikaanse familie. Het werd internationaal met prijzen bekroond en een theaterhit. Theatergroep Troost bewerkte het tot de Nederlandse familietragedie ‘Augustus’. 12 personages, die geestig zijn en beschamend, en die voor jou op de pijnbank gaan liggen, zodat hun ellende jou ontroert, troost en oplucht.

Augustus was te zien van 23 juni tot en met 2 juli 2016 in Het Amsterdams Theaterhuis. 
 
Augustus. Berthil Westerveen, een vroeger succesvol dichter en hoogleraar, is zoek. Gealarmeerd door de vermissing keren zijn drie dochters, met aanhang, één voor één terug naar het ouderlijk huis. Een bont gezelschap. Gaandeweg worden alle façades afgebroken en alle wonden opengelegd. Dit onder de bezielende leiding van Lilian, de aan pillen verslaafde moeder des huizes, een monument van passieve agressie en dodelijke oneliners zoals alleen de allerbeste toneelschrijvers ze kunnen bedenken. Zijn de volwassen dochters sterk genoeg om zich aan haar wurggreep te ontworstelen?
Een familie die in je hoofd gaat wonen als een DVD-serie die je in een keer afkijkt.
 
TEKST Tracy Letts REGIE EN BEWERKING Rocco van Loenen SPELCOACHING Lieke-Rosa Altink SPEL Marloes Bakema, Isabelle Bolluyt, Erika Halink Schöler, Bert ’t Hoen, Gersom Kremer, Margriet van der Meijden-Boudewijn, Suus de Nies, Thijs Sanderink, Lucas Smulders, Netty van Straaten, Ronald Stroo, Marije Tekstra PRODUCTIE Gerco Stoffelsen, Els Meiners TECHNIEK Peter Leydekkers FOTOGRAFIE Annemiek van der Kuil | PhotoA