kooistra
Wat is een droom waard? Hoeveel dromen liggen er in De Nederlandse Bank?


Het beeld dat horecamagnaat Sjoerd Kooistra na zijn zelfmoord in 2010 naliet is duidelijk. Kooistra: een gewetenloze ondernemer die uitbaters met wurgcontracten ten onder bracht. Kooistra: de pathologische leugenaar die het niet schuwde zijn eigen nest te bevuilen. Kooistra: de nummer 222 in de Quote 500 die zijn familie en echtgenoot met niets dan torenhoge schulden achterliet. Kooistra: hard, meedogenloos en arrogant.

Maar wie was de mens achter Sjoerd Kooistra? Wat waren de zwaktes en onzekerheden achter zijn arrogantie? Hoe had hij lief? Wat zag hij als hij in de spiegel keek? Wat dacht hij vlak voor hij stierf? En zou hij - als hij de kans kreeg - alles anders hebben gedaan?

Hetty Kleinloog schreef op verzoek van Theatergroep Troost een script over de mens achter Sjoerd Kooistra. Gouden Kooistra ging op 12 december 2012 in première in De Engelenbak in Amsterdam. En was daarna ook te zien in ’s-Hertogenbosch en Groningen, het hart van Kooistra’s imperium.

Schrijfster Hetty Kleinloog sprak met de mensen uit zijn nabije omgeving. Stukje bij beetje ontrafelde zij de handel, wandel en psyche van Kooistra. Het resultaat: Gouden Kooistra: een toneeltekst over de prijs van ambitie. Over waardeverlies in alle betekenissen van het woord. Gary Blufpand regisseerde de tekst tot een indringende voorstelling over de eenzame en destructieve werkelijkheid achter één van de succesvolste en rijkste ondernemers van Nederland.

TEKST Hetty Kleinloog REGIE Gary Blufpand SPEL Marloes Bakema, Huib de Kanter, Martijn Kemna, Kees Oudheusden, Lucas Smulders, Petra van Veelen PRODUCTIE Ida Klein, Marianne Plas FOTOGRAFIE Harold Hulskers

GESPEELD december 2012 t/m januari 2013